Η Ελεονώρα Ρωσιάδου είναι προπονήτρια στις μικρές ηλικίες στίβου του Ηρακλή, καθώς μαθαίνει τα μυστικά του αθλήματος από ηλικίες 5-11 ετών.
Τα τελευταία χρόνια το τμήμα στίβου έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, φέρνοντας μετάλλια και διακρίσεις. Η ίδια η κ. Ρωσιάδου μας αναφέρει μέσο του Iraklis-press24 τα επόμενα σχέδια για το τμήμα και όχι μόνο.
Αναλυτικά
- Ποιο είναι το πλάνο στην ακαδημία στίβου του Ηρακλή;
«Το πλάνο της Ακαδημίας είναι να μυήσουμε όσα περισσότερα παιδιά γίνεται στον αθλητισμό. Απευθυνόμενοι σε μια γενιά προσκολλημένη στις οθόνες και με καθιστικό τρόπο ζωής, με μέσον το παιχνίδι προσπαθούμε να τα κάνουμε να αγαπήσουν την άθληση και να δουν το γήπεδο σαν διέξοδο της ενέργειας τους. Τουλάχιστον για τα παιδιά της Ακαδημίας που βρίσκονται σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία και καθοριστική για τη διαμόρφωση χαρακτήρα ταυτόχρονα, θα έλεγα στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στο να χτίζουμε δυνατά και ευτυχισμένα παιδιά.».
- Βλέπουμε σε αρκετά βίντεο μέσο των social media τις προπονήσεις των μικρών. Αυτό είναι ένα μυστικό ώστε να προσελκύσει ακόμα περισσότερα;
«Οι λόγοι είναι πολλοί και πολλές φορές αλληλένδετοι, σίγουρα η διαφήμιση είναι ένας από αυτούς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν τη δυνατότητα για δωρεάν διαφήμιση και όταν πρωταρχικός στόχος του μπάτζετ είναι το αγωνιστικό τμήμα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πληρώνουμε για διαφημίσεις όσον αφορά την ακαδημία. Από εκεί και πέρα ένας ακόμα λόγος είναι να βλέπουν και ίδιοι οι γονείς και κηδεμόνες τις προπονήσεις μας, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία τους κατά τη διάρκεια. Τέλος sharing is caring όπως λένε και οι Άγγλοι και επειδή θεωρούμε ότι είμαστε πρωτοπόροι σε πολλές προπονητικές μεθόδους, μας αρέσει να μοιραζόμαστε τις ιδέες και καινοτομίες μας και έπειτα να βλέπουμε και άλλους να τις χρησιμοποιούν.»
- Ο πρωταθλητισμός βγαίνει μέσα από αυτήν την προσπάθεια;
«Μιλώντας για παιδία που έχουν περάσει από την Ακαδημία μας όσο τουλάχιστον είμαι εγώ στον ΗΡΑΚΛΗ (τα τελευταία 4-5 χρόνια), ήδη σαν Σύλλογος μετράμε νέα Πανελλήνια μετάλλια και βαθμούς στις αντίστοιχες κατηγορίες. Ο προγραμματισμός είναι ότι τα παιδιά της Ακαδημίας, έχοντας αποκτήσει τις βάσεις των αγωνισμάτων, έχοντας κάνει φίλους και έχοντας κατά κάποιο τρόπο δεθεί συναισθηματικά μέσα στο γήπεδο, συνεχίζουν πλέον με σταδιακά αυξανόμενη επιβάρυνση σε εξειδικευμένα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού και του κάθε ατόμου ξεχωριστά. Οι καλύτεροι προπονητές του είδους σε σύνθετα, δρόμους ταχύτητας, εμποδίων, αντοχής καθώς και σε άλματα και ρίψεις, αναλαμβάνουν τα παιδιά με στόχο να τα κρατήσουμε και για πάντα αν γίνεται μέσα στον αθλητισμό και φυσικά αυτά που ξεχωρίζουν και το επιθυμούν στον πρωταθλητισμό».
- Τα τελευταία χρόνια στον Ηρακλή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα τμήματα. Βλέπουμε αθλητές όπως ο Ασπρούγαλης, Μπόφτσης να φέρνουν μετάλλια και διακρίσεις. Δίνετε παράδειγμα αυτά τα παιδιά;
«Τουλάχιστον για τον στίβο που τον ζω, γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλους, διοίκηση, βετεράνους , προπονητές και φυσικά αθλητές και είναι τιμή μου συμμετέχω και εγω σε αυτήν την ομάδα.
Πρόσθεσε ακόμα: « Σχετικά με τα πρότυπα προσωπικά προσπαθώ να εκμεταλλευτώ κάθε τέτοια ευκαιρία όταν μου δίνεται, ο στίβος δεν έχει την αντίστοιχη προβολή στα ΜΜΕ με το ποδόσφαιρο πχ, όποτε κάθε διάκριση που έχει ο Μπόφτσης που αναφέρατε και όποιος άλλος αθλητής/αθλήτρια μας, την αναφέρουμε στα παιδιά. Κάποιες φορές αν τύχει να δούμε να τρέχει κάποιος από μπροστά μας θα τους πω, κοιτάξτε περνάει ο Χ που κέρδισε αυτά τα μετάλλια και διακρίσεις, ας τον χειροκροτήσουμε να τον εμψυχώσουμε και τα μικρά χαίρονται και χειροκροτάνε. Επίσης δεδομένου ότι δεν υπάρχει και ο φανατισμός του ποδοσφαίρου, έχουμε την ευκαιρία να χειροκροτήσουμε και μεγάλους αθλητές άλλων ομάδων, όπως ο Μπανιώτης πχ που βρίσκεται εκεί κοντά μας και ας ανήκει στην Κομοτηνή»
- Η γυμναστική στην καραντίνα έχει γίνει πρώτο θέμα στο διαδίκτυο. Τι είπες στους νεαρούς αθλητές-ιες όταν συνέβη το γεγονός με τον ιό;
«Στην προπόνηση παρόλο που δίνουμε συνεχώς διαφορετικά ερεθίσματα στο κυρίως μέρος, κάποιες ασκήσεις μας είναι σχεδόν πάντα ίδιες στο πρόγραμμα και με συγκεκριμένη σειρά. Στόχος μας είναι να μπορεί έτσι πιο εύκολα να αφομοιώσει το παιδί το ασκησιολόγιο που θέλουμε και να το κάνει και μόνο του αν χρειαστεί. Να το μάθει σαν ποιηματάκι θα έλεγα μεταφορικά, ώστε κάποια στιγμή που θα είναι μόνο του, να μπορεί και πάλι να το κάνει».
Επιπλέον είπε: « Από εκεί και πέρα επίτηδες έχουμε κάνει αρκετές προπονήσεις χωρίς καθόλου εξοπλισμό, για να τους δώσουμε ιδέες πως υπάρχουν και τέτοιου είδους παιχνίδια γυμναστικής. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό καθώς και οι συνθήκες που ζει, όποτε δεν υπάρχει κανόνας στο τι θα κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση όπως η καραντίνα. Σαφώς να παραμείνουν δραστήριοι κινητικά παρ’ όλη την αδράνεια που υπάρχει έξω. Πέρα από το συνεχόμενο τρέξιμο και τα σετ με κοιλιακούς-ραχιαίους-κάμψεις-σανίδα να βάλουν τη φαντασία τους να δουλέψει και να φτιάξουν μαγικά μονοπάτια όπως τα λέμε στην προπόνηση, τα οποία είναι ένα είδος κυκλικής γυμναστικής και για μέσα στο σπίτι».
- Ο Ηρακλής έχει αδικηθεί σε πολλά πράγματα, όμως ο κόσμος ακολουθεί παντού. Το δικό σου μήνυμα στον κόσμο της ομάδας;
«Ο Ηρακλής είναι πλέον συνώνυμο της μάχης ενάντια στην αδικία και με τόση βρωμιά που υπάρχει εκεί έξω, είναι προς τιμήν κάποιου να είναι ακόμα ΗΡΑΚΛΗΣ. Ο Ηρακλής είναι ιδέα όπως κάποιος έγραψε στον τοίχο και οι ιδέες δεν πεθαίνουν. Κλείνοντας θα σταθώ σε μια κουβέντα ενός παλιού Ηρακληδέα που μου είπε τις προάλλες. “Κάντε υπομονή γιατί τώρα που θα γυρίσουμε, όλοι θα νιώσουν πως ήταν ο Ηρακλής τα τελευταία χρόνια, μόνο που τώρα όλες εμείς οι γριές θα έχουμε και την εμπειρία».
Ο Ηρακλής έχει μάθει στις δυσκολίες. Έχει σφυρηλατήσει ο χαρακτήρας τω Ηρακληδέων σε δυσκολίες, αδικίες και ανέχειες και πλέον έχουμε το know how. Κοινώς ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ!