Το black out στο μπάσκετ και οι σκέψεις για παραμονές λόγω εμπορικότητας!

Τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα (και όλος ο κόσμος) πλήττεται από το Κορωνοϊό. Ένας ιός ο οποίος έχει δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι και ο αθλητισμός. Τα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης έχουν ορθώς σταματήσει ( σ.σ με εξαίρεση ελάχιστες χώρες, όπως η Λευκορωσία) ενώ πολλές λύσεις έχουν προταθεί για το μέλλον αυτών των πρωταθλημάτων.

Ένα από αυτά τα πρωταθλήματα είναι και αυτό του ελληνικού μπάσκετ το οποίο διεκόπη πρόωρα λόγω της πανδημίας 6 αγωνιστικές πριν από τη λήξη του. Ο βαθμολογικός πίνακας σε αυτό το χρονικό σημείο είναι κατατοπιστικός της αγωνιστικής κατάστασης των ομάδων μέχρι τώρα. Ο Παναθηναϊκός πρώτος στη βαθμολογία, με την ΑΕΚ να ακολουθεί δεύτερη. Το ενδιαφέρον όμως σε αυτή τη φάση βρίσκεται και στο τέλος του πίνακα, εκεί όπου φιγουράρουν ο Άρης προτελευταίος και ο ΠΑΟΚ στην τελευταία θέση. Δύο ομάδες που όλη τη σεζόν δεν έχουν σταθεί αντάξιοι των προσδοκιών τους και με μία κάκιστη αγωνιστική κατάσταση βρίσκονται σε αυτές τις θέσεις.

Η διακοπή του πρωταθλήματος ήταν αναγκαία και η απόφαση σωστότατη. Πάνω απ’όλα η υγεία των αθλητών (καθώς και όλου του κόσμου) και μετά ο αθλητισμός. Χίλιες φορές καθόλου αθλητισμός για όσο πρέπει παρά να υπάρξει έστω και ένας ασθενής (ακόμη και νεκρός σε εξαιρετική περίπτωση). Να ευχηθώ εδώ τα καλύτερα σε όλους όσους τους έχει επηρεάσει ο ιός, καθώς και καλή ανάρρωση στους νοσούντες. Υπομονή, μία κρίση είναι θα περάσει. Βέβαια θα περάσει μόνο με απαραίτητες θυσίες (μένουμε σπίτι, δε πανικοβαλλόμαστε κτλ)

Η συζήτηση περί συνέχισης του πρωταθλήματος είναι πολυδιάστατη. Οι απόψεις πολλές. Μία εξ αυτών (και κατ’εμέ η πιο λογική) να συνεχιστεί το πρωτάθλημα αργότερα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται τώρα. Έτσι θα είναι πιο δίκαιο για όλες τις ομάδες που έχουν βρεθεί στο σημείο που βρίσκονται (όπως και ο Ηρακλής που με το σπαθί του έχει βρεθεί στις θέσεις των πλέι-οφ). Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι αγωνιστικό και όλα να κριθούν στο παρκέ. Το αντεπιχείρημα του φορμαρίσματος των ομάδων (δηλαδή το ότι λόγω της μη αγωνιστικής δράσης οι ομάδες δε θα παίζουν τόσο καλά μετά από εκτεταμένη διακοπή) με βρίσκει αντίθετο διότι καμία ομάδα δε θα παίζει αυτό το διάστημα οπότε δε μπορούμε να μιλάμε για άδικες καταστάσεις.

Μία άλλη λύση είναι η οριστική διακοπή του πρωταθλήματος αυτή τη στιγμή. Σε αυτήν την περίπτωση θα λήξει η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος επί της παρούσης και η βαθμολογία θα “κλειδώσει”. Σε αυτήν την περίπτωση ο ΠΑΟΚ και ο Άρης υποβιβάζονται. Εδώ όμως προκύπτει ένα θέμα που δε θα έπρεπε να προκύψει εξ’αρχής. Τι θα συμβεί με αυτές τις δύο ομάδες. Εδώ προκύπτει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης (το οποίο τέθηκε επί τάπητος πριν διακοπεί το πρωτάθλημα). Ουσιαστικά η αναδιάρθρωση λέει πως το όριο των ομάδων της Α1 από 14 θα πάει σε 16. Με αυτή τη λογική είτε θα πρέπει να ανέβουν 4 ομάδες από την Α2 κατηγορία είτε να κρατηθεί στην κατηγορία ο ΠΑΟΚ και ο Άρης και να ανέβουν 2 ομάδες από την Α2 (που ήταν και το σενάριο το οποίο συζητήθηκε). Αυτό το ζήτημα (της αναδιάρθρωσης) αποσκοπεί ξεκάθαρα στην παραμονή του ΠΑΟΚ και του Άρη στην κατηγορία. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, δήλωσε πως η απώλεια του ΠΆΟΚ και του Άρη θα μειώσει την εμπορικότητα και άρα και τα έσοδα. Αυτό είναι γελοίο για εμένα. Ένα πρωτάθλημα κρίνεται στο παρκέ και όχι στα χαρτιά. Από την στιγμή που δημιουργείς ένα πρωτάθλημα με ομάδες που υποβιβάζονται δέχεσαι αναντίρρητα την περίπτωση υποβιβασμού “εμπορικών ομάδων” σαν μία πιθανότητα.

Εάν Άρης και ΠΑΟΚ δεν διέτρεχαν κίνδυνο υποβιβασμού λοιπόν, δε θα υπήρχε καν στο τραπέζι το θέμα της αναδιάρθρωσης. Όμως επειδή διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο έπαιξαν το χαρτί της αναδιάρθρωσης (μη ξεχνάμε πως οι ίδιες οι ομάδες έθεσαν το ζήτημα αυτό στον κ. Γαλατσόπουλο). Εάν πραγματοποιηθεί αυτό, θα μιλάμε για μία κατάφωρη αδικία κατά των ομάδων που με νύχια και με δόντια κατάφεραν να μείνουν στην κατηγορία, ομάδων που ίδρωσαν να φτάσουν εκεί που βρίσκονται τώρα (και ο Ηρακλής προφανώς μία εξ’αυτών). Ομάδων που αγωνιστικά έπαιξαν καλύτερα από τον Άρη και τον ΠΑΟΚ αλλά δυστυχώς οι κόποι τους δε θα ανταμειφθούν επειδή δε θεωρούνται “εμπορικές”. Σε αυτό το σημείο αξίζει να δούμε και τις εναπομείνασες αγωνιστικές του ΠΑΟΚ. Πρόκειται επί τω πλείστο για αγώνες εναντίων “δύσκολων”  αντιπάλων. ΑΕΚ εκτός, Λαύριο, Προμηθέας εκτός και Ηρακλής. 4 ομάδες που βρίσκονται στα πλέι οφ έχοντας δείξει εξαιρετικά στοιχεία φέτος. Προφανώς οι παράγοντες του ΠΑΟΚ βρίσκουν αυτούς τους αγώνες το λιγότερο “ζόρικους” και απ’ότι φαίνεται δεν δείχνουν εμπιστοσύνη στην ομάδα τους ώστε να παραμείνει αγωνιστικά στην κατηγορία. Το τι θα συμβεί είναι στα χέρια της ΕΣΑΚΕ καθώς και της κυβέρνησης.

Για να δούμε όμως τι θα κάνει η κυβέρνηση. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση θα ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης για τον απλούστατο λόγο πως το κανάλι που μεταδίδει την Basket League είναι η ΕΡΤ (που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι κρατικό κανάλι). Η απώλεια του ΠΆΟΚ και του Άρη θα μειώσει το κοινό άρα και τα έσοδα (σύμφωνα με τις δύο ομάδες πάντα). Μη ξεχνάμε βέβαια πως φέτος ο Ηρακλής μία από τις “μη εμπορικές” ομάδες είχε από τους υψηλότερους μέσους όρους θέασης και το Ιβανώφειο ήταν σχεδόν πάντα γεμάτο   (η απίστευτη στήριξη του κόσμου αυτή τη σαιζόν έγινε θέμα εξ’αρχής σε όλα τα δημοσιογραφικά σάιτ και ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε την ομάδα στα πλέι οφ). Πως κι άλλες ομάδες, όπως ο Ήφαιστος Λήμνου, είχαν ένα γήπεδο γεμάτο (κυρίως λόγω του γεγονότος πως ήταν η πρώτη φορά που ομάδα από το νησί έφτανε σε κορυφαία κατηγορία οποιουδήποτε αθλήματος). Την ίδια στιγμή οι εικόνες από τα γήπεδα του Άρη και του ΠΑΟΚ είναι τραγικές. Τα γήπεδα μισοάδεια (με εξαίρεση τα ντέρμπι όπου και πάλι δεν ήταν τελείως γεμάτα τα γήπεδα) και η ατμόσφαιρα ληθαργική. Μέχρι και ο Παναθηναϊκός (η πιο εμπορική ομάδα αυτή τη στιγμή στο ελληνικό μπάσκετ) δεν γέμιζε το γήπεδο του, ακόμα και σε αγώνες της Ευρωλίγκας.

Προσωπικά πιστεύω πως ακόμα και σε περίπτωση αναδιάρθρωσης οι ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού, πρέπει να υποβιβαστούν. Έτσι είναι ο αθλητισμός, έτσι είναι ένα σύστημα πρωταθλήματος σε μία πολιτισμένη χώρα (είναι η Ελλάδα μία απ’αυτές άραγε;). Όπως είπα και παραπάνω, απ’τη στιγμή που έχεις τη δομή πρωταθλήματος με άνοδο και υποβιβασμό, πρέπει να δέχεσαι εξ’αρχής πως οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να υποβιβαστεί, ανεξαρτήτου δυναμικότητας και εμπορικότητας. Μόνο αυτό είναι δίκαιο για όλες τις ομάδες. Τι θα συμβεί όμως εάν σε περίπτωση αναδιάρθρωσης υποβιβαστούν τελικά ο ΠΆΟΚ και ο Άρης; Πολύ απλά άνοδος 4 ομάδων από τη δεύτερη κατηγορία. Είτε πρόκειται περί των 4 πρώτων, είτε εάν μία απ’αυτές δε το επιθυμεί να πηγαίνει στην αμέσως επόμενη κοκ. Δηλαδή 4 πρόθυμες ομάδες.

Βέβαια για ποιο μπάσκετ μιλάμε; Το ελληνικό μπάσκετ φημίζεται για την ανοργανωσιά του και τις αποφάσεις τελευταίας στιγμής. Μη ξεχνάμε πως την για τη σεζόν 2017-18 ο Πανιώνιος δε πληρούσε τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στην Α1 (παρόλο που είχε τερματίσει πρώτος την σεζόν 2016-17 στην Α2 και έπαιρνε αυτόματα την άνοδο). Έτσι ενημερώθηκε ο Ηρακλής πως θα ανέβαινε αυτός. Η ομάδα προετοιμάστηκε αλλά τελευταία στιγμή (ως εκ θαύματος) ο Πανιώνιος έκανε τις απαραίτητες κινήσεις (παρόλο που θεωρητικά δεν υπήρχε λύση) και εξασφάλισε τη θέση του σε εκείνη τη χρονιά. Ο Ηρακλής έχασε έτσι παίκτες και προσωπικό, κάτι που αποδείχτηκε κρίσιμο καθώς ούτε την επόμενη χρονιά κατάφερε να ανέβει.

Ελπίζω η λύση να βρεθεί. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που πραγματικά θα δείξει τα χρώματα των διοικούντων του μπάσκετ. Θα γίνουν τα σωστά βήματα ώστε να έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα ή θα αποδειχθεί πάλι το ελληνικό μπάσκετ ως ένας βωμός της εμπορικότητας και της ανοργανωσιάς που ήδη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *